Bitumen daken
De geschiedenis
Bitumen wordt al genoemd in één van de eerste verhalen van de mensheid. Men gebruikte het in de oudheid al om de buitenkant van schepen waterdicht te maken. Het feit dat we dit materiaal nu nog steeds gebruiken, zegt eigenlijk al genoeg. Bitumen is een product dat ontstaat tijdens de verwerking van ruwe olie. Het is supersterk, waterdicht en kleeft onwijs goed aan allerlei materialen. Daarnaast wordt het niet aangetast door de meeste chemische producten. Door deze eigenschappen is het zeer geschikt om onze huizen en spullen te beschermen tegen het regenachtige Nederlandse weer.
De verschillende mogelijkheden van bitumen
Natuurlijk komt ook bitumen met een aantal dingen om rekening mee te houden. Het is bijvoorbeeld niet erg bestendig tegen UV straling en heeft geen elasticiteit, wat betekent dat het hard wordt als het vriest en zacht bij hoge temperaturen in de zomer. Om deze problemen aan te pakken zijn er varianten ontwikkeld die bepaalde toevoegingen hebben om voor elke situatie een juiste oplossing te bieden.
APP dakbedekking
APP is bitumen waarin Atactisch PolyPropyleen, een elastische kunststof, verwerkt is. Hierdoor wordt de bitumen UV-bestendig en buigzamer, waardoor het beter tegen temperatuurverschillen en direct zonlicht kan. Ook heeft deze variant minder onderhoud nodig.
SBS dakbedekking
Styreen Butadieen Styreen is een kunstmatig gefabriceerd rubber dat in de bitumen verwerkt wordt. Hierdoor heeft het materiaal een betere kleefkracht en wordt de bitumen soepeler, om beter om te kunnen gaan met temperatuurschommelingen. Deze twee aspecten zorgen er samen voor dat de kans op lekkages sterk vermindert. SBS kan echter niet goed tegen UV straling, daarom moet er een extra laag materiaal overheen aangebracht worden, zoals kiezel of een groendak.
Onderhoud van bitumen dakbedekking
Algen en mossen zijn dol op bitumen. Ze kunnen tussen de structuur van het materiaal wortels groeien en tasten daarmee de integriteit van de dakbedekking aan. Daarom is het belangrijk om elk jaar je bitumen dak te laten onderhouden. Hierbij wordt ongewenst groen verwijderd en wordt gecontroleerd of de dakbedekking beschadigingen heeft. Daarnaast wordt er goed gekeken of alles nog stevig op zijn plaats zit, om te voorkomen dat een heftige storm dakplaten lostrekt. Onze specialisten zorgen ervoor dat je dak weer piekfijn in orde is na elk onderhoud.
Hoe lang gaat een bitumen dak mee?
Als het goed onderhouden wordt, kan een bitumen dak 20 tot 40 jaar meegaan. Wil je de levensduur nog verlengen, dan kun je overwegen om je dak met kiezel te bedekken. Dat vermindert de invloed van de zon en de regen. Een andere optie is om een groendak te laten installeren. Deze begroeiing beschermt de bitumen tegen ongewenste indringers en vormt een extra beschermende laag. Daarnaast draag je met een groen dak bij aan de biodiversiteit en verzorg je eten voor bijen en andere insecten.