FAQ

Veel gestelde vragen

Prezon kunt u alles vertellen over zonnepanelen

Hoe werkt een zonnepaneel?

Met zonlicht wek je stroom op. Dat doet je met een zonnepaneleninstallatie want een zonnepaneel alleen is niet genoeg:

Zonnepanelen
Omvormer
Onderconstructie
Bevestingsmateriaal (kabels & leidingen)

Het omzetten van licht naar stroom gebeurt in het zonnepaneel. Op het moment dat er licht op valt, ontstaat er ‘gelijkstroom’. De omvormer zet deze stroom vervolgens om in wisselstroom. Wisselstroom is dezelfde stroom als uit het stopcontact komt.

Waarom heb ik een omvormer nodig?

Een zonnepaneel wekt gelijkstroom op. Wij werken met wisselstroom. Om de opgewekte gelijkstroom van je zonnepaneel te kunnen gebruiken in je huis en om terug te leveren naar ons moet het eerst omgezet worden naar wisselstroom. Prezon levert afhankelijk van het gekozen aantal zonnepanelen een bijpassende omvormer, zodat deze het vermogen van je opstelling aankan.

Wat gebeurt er met de stroom die ik opwek?

De stroom die je opwekt wordt ten eerste gebruikt voor de apparaten in huis, zoals de wasmachine of koelkast. Wek je meer stroom op dan op dat moment nodig is, dan lever je de stroom terug aan het netwerk. Heb je meer stroom nodig dan je opwekt? Dan levert je stroomleverancier je de stroom die je nog extra nodig hebt.

Veel gestelde vragen over zonnepanelen

01.

Welk effect hebben zonnepanelen op de waarde van mijn woning?

Zonnepanelen hebben vaak een gunstig effect op de waarde van je woning. Hoe groener je energielabel, hoe gunstiger dit is voor de waarde van je huis.

02.

Leveren zonnepanelen ook stroom op als het bewolkt of koud is?

Ja, want een zonnepaneel zet licht om in stroom. Natuurlijk wek je het meeste op, op een onbewolkte zonnige dag. Ook in de winter werken je zonnepanelen als ze niet besneeuwd of berijpt zijn. Zélfs op 21 december (de kortste dag van het jaar). Zonnepanelen werken namelijk op zonlicht, niet op temperatuur.

03.

Verdient een zonnepaneel zich terug?

Ja, op termijn verdient een zonnepaneel zich terug. De precieze terugverdientijd is echter van veel factoren afhankelijk. Voornaamste financiële factoren zijn de aanschafprijs en de stroomprijs van je huidige leverancier. Ook is de locatie van de zonnepanelen voor een groot deel bepalend voor het rendement aan opgewekte zonne-energie. Gemiddeld verdien je de zonnepanelen binnen 3 tot 4 jaar terug. De zonnepanelen gaan gemiddeld 50 jaar mee.

04.

Leveren zonnepanelen stroom als de normale stroom uitvalt?

Nee, je omvormer schakelt uit veiligheidsoverwegingen automatisch uit, als de stroom uitvalt.

05.

Is er een kleurverschil mogelijk?

Wij leveren hoge kwaliteit zwarte zonnepanelen. De kans op kleurverschil is dus heel klein.

06.

Kan ik als zakelijke klant ook zonnepanelen kopen bij Prezon?

Ja, laat ons dan via het contactformulier weten dat je interesse hebt in zonnepanelen. Geef in het vrije veld aan dat je een zakelijke klant bent en hoeveel panelen je denkt te kunnen plaatsen. Of neem contact op met onze zakelijke adviseur. Deze is te bereiken op: zakelijk@prezon.nl

Veel gestelde vragen over subsidies

01.

Hoe hoog is de BTW op zonnepanelen?

Het btw-tarief op zonnepanelen bedraagt vanaf 1 juli 2015 21%.

Sinds 2013 was er een tijdelijk verlaagd btw-tarief op de arbeidskosten bij renovatie- en herstelwerkzaamheden aan een bestaande woning. In plaats van 21% btw gold een verlaagd tarief van 6%. Deze regeling was ook voor de installatie van zonnepanelen van toepassing.

02.

Welke subsidies zijn er?

Er zijn 6 verschillende subsidies:
♦ De SDE subsidie
♦ De SCE subsidie
♦ Energiebespaarlening
♦ Salderingsregeling
♦ Teruggave BTW
♦ Lokale subsidie
Deze zijn te vinden op onze subsidie pagina.

03.

Welk deel van de BTW kan ik terug krijgen?

Je kunt het gehele btw-bedrag dat in rekening is gebracht voor zowel de aanschaf (21%) als de montage van de zonnepanelen terugvragen. Als ondernemer draag je ook btw af aan de Belastingdienst over de stroom die je opwekt. Om deze btw vast te stellen, zou je precies moeten weten hoeveel stroom je over een bepaalde periode aan het energiebedrijf levert en hoeveel stroom je direct zelf verbruikt.

In de praktijk kan dit meestal niet. Daarom heeft de Belastingdienst bedragen vastgesteld, die je als verschuldigde btw in jouw aangifte kunt vermelden. Deze standaardbedragen (forfaits) zijn gekoppeld aan het vermogen van je installatie. Het verschil tussen de btw bij aankoop en de af te dragen btw middels het forfait is het bedrag dat je uiteindelijk ontvangt van de Belastingdienst.

04.

Welke subsidie kan ik aanvragen?

Veel provincies en gemeenten hebben hun eigen subsidies voor duurzame energie, waarbij woningeigenaren gestimuleerd worden om energiebesparende maatregelen te treffen en zo hun energierekening betaalbaar te houden.

Ook is het mogelijk om het merendeel van de betaalde btw over zonnepanelen terug te krijgen, waardoor zonnepanelen extra voordelig uitvallen.

In een aantal gevallen kun je fiscaal voordeel hebben. Kijk daarvoor op www.belastingdienst.nl.

Contact gegevens Prezon

Heeft u nog geen antwoord gehad op u vraag? Neem dan contact met ons op of u kunt ons altijd bellen op Ma t/m Za tussen 09:00-17:30 op het telefoonnummer 078 204 9098. Of u kunt ons altijd bezoeken op onze locatie.

078 204 9098

Wij zijn bereikbaar op maandag t/m zaterdag van 09:00 tot 17:30 uur.