Platte daken

Wanneer is mijn plat dak aan vervanging toe?

Het is natuurlijk niet altijd duidelijk wanneer u precies uw plat dak moet vernieuwen. Na hoeveel tijd u een plat dak renovatie nodig heeft, hangt af van meerdere factoren. Denkt u aan het materiaal en het onderhoud van uw plat dak, maar ook aan specifieke omstandigheden.

Regelmatig onderhoud aan het platte dak voorkomt groter werk

Daken staan bloot aan al het grauwe, grijze weer waar ons kikkerlandje bekend om staat. Ze worden continu gepest door regen, wind en zonnestralen. Deze invloeden zorgen ervoor dat de materialen die je platte dak bedekken, langzaam verouderen. Onze vakmensen kunnen snel en eenvoudig zien waar je dak toe is aan onderhoud, als ze met enige regelmaat langs komen. We raden je daarom aan minstens één keer per jaar een onderhoudsbeurt te laten doen. Tijdens deze werkzaamheden wordt verzekerd dat het dak weer in goede staat verkeert. Daardoor kan groter werk vaak lang uitgesteld en in veel gevallen geheel voorkomen worden.

Schade bij storm

Doordat een plat dak minder wind vangt, is het minder kwetsbaar bij storm. Toch kan het gebeuren dat er dakplaten loskomen en van het dak waaien. Dit is natuurlijk in eerste instantie gevaarlijk, maar kan ook voor grote schade zorgen als er water het huis binnendringt. Vaak kan dit probleem voorkomen worden door goed en regelmatig onderhoud. Daarbij wordt verzekerd dat het hele dak stevig op zijn plek zit, en dat eventueel beschadigde dakplaten vervangen worden.

Bitumen dakbedekking biedt specifieke mogelijkheden

Tegenwoordig wordt op platte daken bijna altijd bitumen dakbedekking gebruikt. Dit materiaal vraagt om specifiek onderhoud, omdat algen en mossen er graag in nestelen. Het is belangrijk om deze groene indringers jaarlijks te verwijderen, anders kunnen ze het materiaal ernstig aantasten. Aan de andere kant biedt een plat dak ook mogelijkheden. Zo kan de groei van mossen en algen voorkomen worden door het dak te bedekken met kiezel, of een groendak. Deze laatste optie is wat meer werk, maar biedt de mogelijkheid om bij te dragen aan de biodiversiteit en de geleidelijke afvoer van neerslag. Waar je ook voor kiest, wij hebben de kennis en de materialen om je plannen uit te voeren en je dak optimaal te laten functioneren.

Daklekkage op het platte dak kan voor grote problemen zorgen

Water dat op een plat dak blijft staan, zoekt een manier om naar beneden te vloeien. Als het daarbij naar binnen sijpelt, kan het op de lange termijn ernstige problemen veroorzaken. Het nodigt schimmels uit om in de aangetaste materialen te gaan wonen. Dit zorgt ervoor dat deze materialen langzaam aan kracht verliezen. Het kan zijn dat je isolatie niet meer goed werkt, waardoor je meer energie nodig hebt om je huis warm te houden. Ook kunnen de draagbalken en muren hun kracht verliezen waardoor ze uiteindelijk vervangen moeten worden. Dit is een ingrijpende en dure klus die je wilt voorkomen.

078 204 9098

Wij zijn bereikbaar op maandag t/m zaterdag van 09:00 tot 17:30 uur.